1. Helpdesk
  2. Veelgestelde vraag

Hoe kan ik zelf de opslag van mijn website verminderen?

Dat kan op drie manieren:

1. De meeste opslag gaat doorgaans naar media. Als er een afbeelding van 2MB is geüpload, slaat een website deze vaak in meerdere formaten op. Hierdoor neemt een afbeelding van 2MB al gauw 10MB aan opslag in gebruik. Omdat deze afbeelding ook in de backup en op de ontwikkelomgeving terechtkomt, neemt die ene afbeelding van 2MB in totaal 30MB in beslag. Een media library met 100 van dit soort afbeeldingen is dus al 3GB.
  2. PDFs nemen veel ruimte in beslag. Heb je veel PDFs geupload in de media library? Verwijder dan degene die je niet (meer) gebruikt.
  3. Heb je een formulier op de website waar mensen een bestand (PDF) of een afbeelding kunnen uploaden? Leeg dan de inzending van de formulieren eens.

Bekend probleem: websites die een redesign hebben gehad.

Heeft jouw website een redesign gehad? Dan is de kans groot dat bestaande afbeeldingen tussentijds opnieuw zijn gegenereerd in nieuwe formaten. In dat geval blijven de oude en de nieuwe formaten op de server staan en neemt 1 afbeelding veel meer MB in beslag (inclusief backup en ontwikkelomgeving). Als dit het geval is, kunnen wij kijken of we een script kunnen bedenken wat de oude (niet gebruikte) afbeeldingen verwijdert. Het nadeel hiervan is dat het schrijven van dit script voor jouw website maatwerk is en dus al gauw 4-8 uur in beslag neemt. Een upgrade in opslag is veelal goedkoper.

Heeft het zin om niet gebruikte plugins te verwijderen?

Plugins zijn niet heel groot en het verwijderen ervan heeft maar beperkt invloed op de opslag van de website

Heeft het zin om niet gebruikte pagina’s te verwijderen?

Pagina’s (en posts) worden opgeslagen in de database en het verwijderen ervan heeft dus geen invloed op de opslag van de website.