DNS-records

Een server heeft een IP-adres. Dat is een getal, bijvoorbeeld 123.456.7.389 Websites hebben een domeinnaam. Dat is tekst, bijvoorbeeld www.stuurlui.nl In een DNS-record vertel je welke tekst (www.stuurlui.nl) naar welk ip adres (123.456.789) moet linken. Zo weet een browser waar een website gehost wordt.

DNS-records beheren

DNS-records beheer je meestal op de plek waar de domeinnaam is geregistreerd. Wanneer wij jouw website live zetten, vragen we je om d.m.v. een aanpassing in het DNS record ervoor te zorgen dat jouw domeinnaam voortaan wordt doorgestuurd naar het IP adres van onze server.

Verschillende soorten DNS-records

Er zijn verschillende soorten DNS records. De DNS records waar wij het meest mee te maken hebben, zijn:
  • A-Record: Voor het koppelen van een IPv4 adres aan het (sub)domein.
  • AAAA-Record: Voor het koppelen van een IPv6 adres aan het (sub)domein.
  • CNAME-Record: Voor het koppelen van een subdomein aan een ander (sub)domein.
  • MX-Record: Voor het versturen van e-mail, door een mailserver op te geven.
  • TXT-Record: Van origine voor het toevoegen van leesbare tekst in DNS-records. Tegenwoordig gebruikt voor allerlei zaken zoals SPF en DKIM-records.
    • SPF-Record: SPF-records zijn een variatie op het TXT-record en worden gebruikt om aan te geven welk IP-adres of hostnaam toestemming heeft om te mailen vanaf jouw domeinnaam.
    • DKIM-Record: DKIM-records zijn een variatie op het TXT-record en worden gebruikt voor het valideren van de afzender van e-mail