Afbeeldingen zijn ontzettend belangrijk voor de look&feel van je website. Ze helpen de gebruiker jouw merk, dienst en/of product beter te begrijpen. Je website zit waarschijnlijk boordevol relevante en belangrijke afbeelden en dat wil je zo houden. Toch is belangrijk dat de afbeeldingen op de website niet ten kosten gaan van de laadtijd en toegankelijkheid. Een langzame laadtijd van de website kan een negatief impact hebben op de indexering in google én komt de gebruikerservaring op de website niet ten goede. Daarnaast is het belangrijk dat alle afbeelding overeenkomen met WCAG 2.1 reglementen. Het goed implementeren van afbeeldingen op je website heeft een positieve impact op de conversie en vise-versa.
Stuurlui doet er alles aan om standaard ervoor te zorgen dat de afbeeldingen die door jou worden geüpload gecomprimeerd worden (lees kleiner gemaakt worden). Echter is het ook belangrijk dat je altijd blijft controleren of de afbeelding die je wil uploaden geschikt zijn voor web-gebruik.
Hieronder een kleine checklist met punten waaraan je afbeeldingen moeten voldoen om geschikt te zijn voor je website:
- Bestandsformaat: Gebruik .jpg, .jpeg, .png.
- Afmetingen: Is een afbeelding te groot dan wordt je website traag, is een afbeelding te klein dan wordt deze onscherp. Voor de beste kwaliteit en snelheid is het slim om afbeeldingen in de juiste afmeting te plaatsen. Je kunt de volgende formaten aanhouden voor afbeeldingen op je website;
• Klikbare afbeeldingen: maximaal 1920 pixels breed of 1200 pixels hoog.
• Niet-klikbare afbeeldingen: pas aan naar beschikbare ruimte.
3. Bestandsgrootte tussen de 20 en 200 kB. Headerfoto's met een breedte van 1920 pixels kunnen tussen de 150 en 400 kB.
4. Bestandsnaam: Gebruik beschrijvende namen met relevante trefwoorden.
5. Alt-tekst: Voeg een alt-tag toe voor betere toegankelijkheid (WCAG2.1) en SEO.
6. Auteursrechten: Zorg ervoor dat je toestemming hebt om de afbeelding te gebruiken.
Enkele tips
- Afbeeldingen bewerken? Kies voor een extern programma
Hoewel de WordPress image editor de laatste jaren erg in ontwikkeling is, raden wij het gebruik hiervan in veel gevallen af. Als je afbeeldingen plaatst op je website, bereid die dan voor met bijvoorbeeld Photoshop of een gratis alternatief zoals Picmonkey (https://www.picmonkey.com/), Pixlr (https://pixlr.com/web) of Canva
(https://www.canva.com/). Met deze programma’s kun je eenvoudig het formaat, de
resolutie en andere aspecten aanpassen voordat je ze upload.
- Geef de juiste omschrijvingen mee aan je afbeeldingen
Plaats altijd een titel bij de afbeelding, dit is wat mensen zien als ze met de muis over de afbeelding gaan. Vul ook altijd de alt-tekst in. Dit is een omschrijving van wat je op de afbeelding ziet. Dit is van invloed op de vindbaarheid in Google maar ook op de toegankelijkheid van je site. Eventueel kun je een onderschrift en omschrijving toevoegen, maar dat is niet noodzakelijk. Deze tekst wordt getoond in het bericht onder de betreffende foto.
Door je afbeeldingen goed te benoemen, kun je deze gemakkelijk terugvinden in de mediabibliotheek. Een andere reden om de bestandsnaam goed te benutten is zodat Google kan aflezen wat voor afbeelding het is. Gebruik niet ‘afbeelding123.jpg’, maar geef het bestand een relevante naam met zoekwoorden erin, gescheiden door koppeltekens (géén underscores of extra punten).
- Zorg voor een opgeruimde mediabibliotheek
Alle afbeeldingen, video’s, PDF’s en andere bestanden die je uploadt naar je website worden opgeslagen in de mediabibliotheek. Het advies is om eens in de zoveel tijd de mediabibliotheek op te schonen. Zitten er verouderde bestanden tussen? Verwijder deze dan. Let op: Verwijder enkel de bestanden die niet zijn gekoppeld aan een bericht. Want als de afbeelding op een voor jou onbekende pagina wordt gebruikt, dan wordt daar een grijs vlak getoond als de afbeelding niet meer bestaat.
En verder...
Nog een aantal zaken om op te letten:
- Zorg ervoor dat het belangrijkste van je afbeelding in het midden staat. Zo wordt de essentie van de afbeelding op alle beeldschermen, van computerscherm tot smartphone, goed en mooi vertoond.
- Vermijd afbeeldingen van slechte kwaliteit.
- Zorg dat je afbeeldingen echt iets toevoegen aan je verhaal, ofwel dat ze relevant zijn.